סוכרת הריון: כל המיתוסים והעובדות

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('fdbeb939-6f5b-4393-9673-476f447be82a','/dyncontent/2024/9/8/f8053b85-55cb-4af9-8eac-2efc831f016b.jpg',18411,'בלו אייס אייטם כתבה ',525,78,true,50362,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('fdbeb939-6f5b-4393-9673-476f447be82a','/dyncontent/2024/8/7/5067193b-26d8-471b-8cdb-027b2ddffd67.gif',17653,'די אוון אייטם כתבה ',525,78,true,50362,'Image','');},15]]);})

הריון ולידה יכולים להיות מרגשים ומפחידים כאחד. גוף האישה עובר שינויים פיזיים ורגשיים רבים לאורך כל מסע ההיריון שלה. אז מה באמת נכון וממה את צריכה להתעלם?

fotolia

האם אכילה מרובה של מזון ממותק במהלך ההריון יכול לגרום לסוכרת הריונית? האם סוכרת הריון משפיעה על הסיכויים שלך לעבור לידה רגילה?

סוכרת הריונית כפי שהשם מרמז היא מצב שבו לנשים בהריון יש רמות סוכר גבוהות מהיעד הרצוי. בדרך כלל, מדובר במצב אסימפטומטי, המאובחן במהלך בדיקה שגרתית באמצעות העמסת סוכר בשבוע 24-28 להריון. בסביבות 5-10% מהנשים ההרות בישראל מושפעות ממצב זה שבדרך כלל חולף לאחר הלידה. עם זאת, סוכרת בהריון עלולה להגביר בצורה ניכרת את הסיכון של ההרה לפתח סוכרת מסוג 2 בשלב מאוחר יותר בחיים.

סוכרת הריון (GDM) שונה מסוכרת מבוגרים רגילה. סף הסוכר בדם המשמש להגדרתו ולטיפול בו נמוכים בהרבה מזה של סוכרת מבוגרים רגילה שכן הטיפול ב- סוכרת הריון מכוון בעיקר לרווחת התינוק בניגוד לסוכרת מבוגרים שבה יעדי הסוכר בדם נקבעו על סמך תוצאות בריאותיות ארוכות טווח כגון לב, עיניים, עצבים וכליות.

אז האם סוכרת הריונית מתרחשת אצל אלו שאוכלות הרבה מזון מתוק או שזה ישפיע על הסיכויים שלך ללידה תקינה? כמה אמיתות ומיתוסים לגבי המצב

  1. מיתוס: סוכרת הריון היא מצב קבוע, וכל הריון שלך יהיה הריון סוכרתי.

עובדה: סוכרת הריון אינה קבועה, ואצל רוב הנשים רמות הסוכר בדם חוזרות לשגרה לאחר הלידה. אבל המצב אכן גורם לך להיות בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת  במהלך הריונות עתידיים וכן במהלך החיים. בנוסף, לתינוקות של אמהות עם סוכרת הריון יש סיכון מוגבר להתמודד עם השמנת יתר וסוכרת מסוג 2 בהמשך החיים. שמירה על משקל גוף תקין, פעילות גופנית סדירה, והגבלת צריכה של פחמימות בפרט פשוטות יכולות לסייע במניעת התפתחות סוכרת בהריונות עתידים, או סוכרת מסוג 2 בהמשך החיים.

  1. מיתוס: סוכרת הריון עוברת במשפחה

עובדה: סוכרת הריון לרב מתרחשת אצל נשים אשר נמצאות בסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2. אחד מגורמי הסיכון הוא סיפור משפחתי של סוכרת מסוג 2 אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה.  

אם את מודעת לתפקיד שהגנטיקה ממלאה במהלך ההיריון, את יכולה להוריד את הסיכון שלך על ידי אכילה בריאה וטיפוח אורח חיים בריא.

  1. מיתוס: סוכרת הריון משפיעה רק על נשים עם עודף משקל

עובדה: עודף משקל אכן מגדיל את הסיכון שלך לפתח סוכרת, אבל נשים הסובלות מתת משקל או בטווח מדד מסת גוף בריא (BMI) יכולות לפתח סוכרת הריון אם יש להן גורמי סיכון נוספים.  

ישנם גורמי סיכון רבים אחרים מלבד השמנת יתר שיכולה לתרום לסיכוי שלך לחוות מצב זה, כולל:

  • אורח חיים לא פעיל והיעדר פעילות גופנית
  • סיפור משפחתי של סוכרת מסוג 2 בקרובי משפחה מדרגה ראשונה,
  • רמות נמוכות של כולסטרול טוב (HDL) בדם , רמות גבוהות של טריגלצרידים בדם
  • שחלות פוליצסטיות
  • טיפול תרופתי כרוני: תרופות אנטיפסיכוטיות, סטרואידים ועוד.
  • גיל מבוגר של האם בעת ההריון
  1. מיתוס: סוכרת הריון פירושה ויתור מוחלט על ממתקים

עובדה: ויסות סוכר בדם הוא חשוב עבור נשים בהריון, אבל זה לא אומר שנשים עם סוכרת הריון צריכות לדלג על תפריט הקינוחים. חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת כראוי, לשים לב לצריכת השומן, החלבון והפחמימות שלך. התגובה הגלקמית למזונות שונים היא אישית. ואפשר לבחור קנוחים שהם עתירי שומן (על בסיס שמנת/קמח שקדים), שמכילים פירות בעלי אינדקס גלקמי יחסית נמוך כגון תותים/אוכמניות/דובדבנים, וגם שוקולד מריר. הרבה פעמים גם מדובר בכמות וצריכה בכמות קטנה של קינוח כלשהו יכולה שלא להעלות משמעותית את רמת הסוכר בדם. הבעיה בקינוחים לרב היא תכולת הקמח ופחות עניין הממתיקים. קמח לבן עשוי להעלות משמעותית את רמת הסוכר בדם.

  1. מיתוס: סוכרת הריון דורשת טיפול תרופתי

עובדה: מרבית הנשים עם סוכרת הריון מתאזנות עם שינוי תזונתי בלבד.

ניתן  לנהל את רמות הסוכר בדם על ידי פעילות גופנית באופן קבוע ואכילת ארוחות בריאות ומאוזנות. רק כ- 10-20% מהנשים עם סוכרת הריון צריכות לקבל זריקות אינסולין. יש מקרים בהם שוקלים טיפול תרופתי פומי כגון במטפורמין.

  1. מיתוס: טיפול תרופתי או אינסולין עלולים להזיק במהלך ההריון

עובדה: הטיפול באינסולין שניתן בעזרת עטים/משאבה הוא בטוח בהריון.

גם הטיפול במטפורמין שהוא כדור שמשפיע בעיקר ע"י הפחתת יצור הסוכר ע"י הכבד. אמנם חוצה את השליה אך נראה בטוח.

מיתוס: נשים בהריון צריכות לנטר את רמות הסוכר מדי יום

עובדה: לאחר האבחנה עם סוכרת הריון, באופן אידיאלי, נשים הרות צריכות לנטר בעצמן את רמות הגלוקוז בדם במהלך ההריון, לאורך כל היום כדי לוודא שהן ביעדים הרצויים. ניתן לעשות זאת בעזרת מד סוכר ובדיקת סוכר מטיפת דם מהאצבע, אך עדיף מד סוכר רציף ללא דקירות שישקף בכל רגע נתון את רמות הסוכר ואת התנודות ברמת הסוכר על גבי האפליקציה בטלפון הנייד. יעדי הסוכר בצום ולפני ארוחות הם 70-90 מג'/דל, שעה אחרי האוכל 140 מג/דל ושעתיים אחרי האוכל 120 מג/דל. מד הסוכר הרציף פריסטייל לברה נכנס לסל לניטור רמות הסוכר בנשים עם סוכרת הריון אשר משתמשות באינסולין. מבוטחות קופת חולים מאוחדת זכאיות לו גם אם הם אינן מטופלות באינסולין ומטופלות ע"י שינוי תזונה בלבד. מד הסוכר הרציף מאפשר לראות את התגובה הגלקמית למזונות שונים וכך ללמוד אילו מזונות מעלים פחות את רמת הסוכר הסוכר ורצוי יותר לצרוך אותם. התגובה היא אישית ולכן ההתאמה של התזונה באופן אישי.

  1. מיתוס: סוכרת הריון מתרחשת אצל נשים שאוכלות הרבה סוכרים

עובדה: אכילת מזון ממותק לא תגביר את הסיכון לפתח סוכרת הריונית  בנשים אשר אינן בסיכון לפתח סוכרת הריון. כשאוכלים, הגוף הופך פחמימות לגלוקוז, שהוא סוכר שנספג מהמעי ומופיע בזרם הדם ובכך מספק אנרגיה לגוף. אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי הלבלב, ותפקידו לפנות את הסוכר מזרם הדם אל הרקמות השונות- שומן, שריר וכבד. 

במהלך ההריון, השליה (האיבר שמזין ומחמצן את תינוקך) משחררת הורמונים המסייעים לגדילת התינוק אך מגבירה את העמידות לאינסולין ולכן יש צורך להגדיל את יצור האינסולין, בכדי לפנות את הסוכר מזרם הדם ולשמור על רמות סוכר תקינות.  הלבלב חייב לייצר פי 3 יותר אינסולין מהרגיל כדי לשמור על רמות הסוכר ובמקרה שבו זה לא קורה, רמות הסוכר עולות ומתפתחת סוכרת הריונית. נוכחות של היסטוריה משפחתית של סוכרת מסוג 2, השמנת יתר, שחלות פוליצסטיות ועלייה בגיל האם בזמן ההתעברות הם הינם גורמי סיכון להתפתחות סוכרת הריון. בנשים שיש להן גורמי סיכון לפתח סוכרת הריון מומלץ להמנע מצריכה מופרזת של פחמימות, לשקול יעוץ דיאטנית.

  1. מיתוס: דיאטה קטוגנית בטוחה בהריון.

עובדה:  ככל הנראה דיאטה קטוגנית אינה בטוחה בהריון. דיאטה קטוגנית מבוססת על הגבלת צריכת פחמימות לכדי 30-50 גרם ליום, עיקר התזונה הוא שומן וחלבון. פחמימות חשובות להתפתחות העובר בפרט המח של העובר. בנוסף בשל התנגודת לאינסולין שקיימת בהריון נשים שאוכלות דיאטה קטוגנית מעלות את הסיכון להתפתחות חמצת קטוטית שהיא מצב שיכול להיות מסכן חיים.  ההמלצה הפורמלית היא לצרוך 180 גרם פחמימות ליום אך ככל הנראה תזונה של 100-120 גרם פחמימות ליום (שהיא מוגבלת בפחמימות) אפשרית בהריון.

 

  1. מיתוס: סוכרת גורמת לגדילה מוגזמת של התינוק

עובדה: סוכרת הריון מאוזנת לא מביאה לגדילת יתר של העובר. בנשים שהסוכרת אינה מאוזנת רמות הסוכר הגבוהות עוברות אל העובר והן מהוות גירוי להפרשת אינסולין ע"י העובר. האינסולין מתפקד כהורמון גדילה אצל העובר ומביא לגדילת יתר שלו. במידה ויש הרחבה של איזור הכתפיים אצל העובר קיים חשש שהוא יתקשה לעבור בתעלת הלידה, ולכן בעוברים שהערכת המשקל שלהם היא מעל 4 קג' ההמלצה היא לבצע ניתוח קיסרי יזום.

  1. מיתוס: סוכרת הריון מחייבת לידה בניתוח קיסרי

עובדה: רוב הנשים שאובחנו עם סוכרת הריונית יעברו הריון בריא ולידה נרתיקית רגילה. במקרים בהם למשל יש חשד לעובר במשקל של מעל 4 קג' תהיה המלצה לנתוח קיסרי.

 

  1. מיתוס: האישה ההרה צריכה לאכול בשביל שניים

עובדה:  "אוכלים בשביל שניים" הוא ביטוי פופולרי שלא צריך להתייחס אליו כפשוטו; אישה בהריון לא צריכה לאכול פי שניים! למעשה, הכפלת צריכת הקלוריות שלך יכולה להוביל לעלייה עודפת במשקל, מה שעלול לגרום לבעיות בהמשך ההריון.

אישה בהריון צריכה לצרוך רק 200 קלוריות נוספות ביום ולהתמקד בפיתוח הרגלי אכילה בריאים. התינוק שלך זקוק לחומרים מזינים כדי לגדול ולהתפתח, ועליך לשאוף לאכול תזונה מאוזנת של מזונות עשירים בחומרים מזינים כמו ירקות, פירות, דגנים מלאים, חלבונים רזים ומזונות עשירים בסידן.

חשוב גם לדבר עם צוות המרפאה על תוספת ויטמינים חשובים כמו חומצה פולית ויוד, שיכולים להיות קשים להשגה ברמות נאותות באמצעות תזונה בלבד.

 

ד"ר מאיה איש שלום, מומחית לרפואה פנימית אנדוקרינולוגיה וסוכרת, מרכז DMC לטיפול בסוכרת.

---------------------

יש לכם סקופ? מצאתם טעות בכתבה? לחצו כאן להתחיל איתנו צ'אט בוואטספ 

--------------------

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים שמגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום בו אתם בעלי זכויות יוצרים, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול משימוש בו, באמצעות הקישור כאן



 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה