זהירות יתושים: כל הדרכים להילחם במכה של הקיץ
25.06.24 / 14:31
בזמן שהיתושים תוקפים ועוקצים אותנו ועל רקע בהלת ״קדחת הנילוס״, איתרנו עבורכם שיטה שתעזור לכם להתמודד עם התופעה
מכת היתושים כאן ובגדול, ובימים האחרונים עלתה התופעה לכותרות בעקבות מקרים של קדחת הנילוס שהתגלו בקרב תושבים באזור רמת-גן. כדי לתת מענה לבעייה, כתב הווטרינר רפי קישון את הפתרונות שכל אחד מאיתנו יכול לאמץ ולעזור לעצמו ולסביבה שלו.
״זה הזמן לשכנע את כל השכנים להתחיל בהדברה ביולוגית פשוטה. היתושים הפכו להיות למכת מדינה. הם לא רק מציקים מאוד ופוגעים בעור אלא עלולים להעביר מחלות מסוכנות – היתוש הוא אחת החיות הקטלניות בעולם הגורם למספרי תמותה גדולים. יתוש הנמר האסיאתי שקנה אחיזה בארצנו והפך למטרד קשה, נמצא ברשימת "מאה המינים הפולשים הגרועים בעולם" של האו"ם.
אני חושש מאוד שבקרוב יגיעו לארץ גם המחלות הטרופיות המסוכנות המועברות על ידי יתושים. הרשויות לא הצליחו עד היום להילחם בתופעה בצורה יעילה. אנו התושבים צריכים לקחת את גורלנו בידנו ולדאוג לעצמנו. זה פשוט מאוד בעזרת ההדברה הביולוגית:
המטרה: הורדה משמעותית בכמות היתושים תוך 2-3 שבועות על ידי חיסול שלבי ההתפתחות שלהם במים – הזחלים והגלמים.
האמצעי: מלכודות מים פשוטות וזולות שכל אזרח יכול להכין ולהציב בחצרו או בביתו.
הרעיון: באוויר קשה לתפוס את היתושים המהירים והחמקמקים אבל כשהם במצב של זחלים בתוך המים, זה הרבה יותר פשוט – פשוט שופכים את האמבטיה יחד עם התינוק.
עיקרון הפעולה:
היתושים, אשר אורך חייהם כבוגרים הוא 2-3 שבועות - חייבים מים עומדים כדי להתרבות - הם מטילים את ביציהם במים, הביצים ההופכים לזחלים ההופכים לגלמים מהם בוקעים שוב היתושים הבוגרים צמאי הדם שעוקצים אותנו (הנקבות). כל התהליך הזה, בתנאים אופטימליים, לוקח 7-9 ימים. לכן אם אנו מציעים ליתושים מכליי מים ועליהן משטחיי נחיתה מתאימים: עלים צפים, ענף עם עלים התקוע במים וכ"ו, אנו מפתים אותן להטיל במים אלה את ביציהם. אם כל שבוע נשפוך את המים למקום יבש הרי נחסל את שלבי ההתפתחות של היתושים והם לא יוכלו להתרבות יותר. תוך 2-3 שבועות צפויה ירידה דרמטית בכמות היתושים.
התנאי הוא שאת הפעולה הפשוטה הזאת יעשו הרבה אזרחים, ואותם אלה שלא עושים את זה יקפידו לפחות ליבש כל מקור של מים עומדים בשטח שלהם.
אופן הפעולה: כל אזרח מתבקש לשים כלי מים (דלי פלסטיק / קערה) שבתוכו עלים צפים ו/או ענף עם עלים, אפשר גם מעט אדמה כדי לתת למים ריח של מים עומדים. פעם בשבוע יש לשפוך את המים למקום יבש ולהתקין מלכודת חדשה.
במקביל צריך להקפיד היטב ליבש כל מקור של מים שלא מטופלים שבהם יכולים היתושים להתרבות ללא הפרעה , אפילו כמות קטנה כמו בתחתיות של עציצים.
הערות: חשוב לשפוך את המים עם זחליי היתושים למקום יבש, כך הם יעברו מהר לעולם שכולו טוב ולא יטרידו אותנו יותר. אפשר לשפוך אותם על אדמה יבשה, משטח אבן או בטון ואפשר כמובן להשקות איתם צמחים.
ד"ר רפי קישון- מרפאה וטרינרית רב-תחומית ברמת-אביב
טלפון: 054-7475599 , [email protected]
---------------------
יש לכם סקופ? מצאתם טעות בכתבה? לחצו כאן להתחיל איתנו צ'אט בוואטספ
--------------------
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים שמגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום בו אתם בעלי זכויות יוצרים, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול משימוש בו, באמצעות הקישור כאן