קרדיט-Photo by Online Marketing on Unsplash
טעויות שמובילות לתביעות רשלנות רפואית
ישנם מקרים רבים שיכולים להיחשב כטעויות שנעשו על ידי גורם כלשהו מהצוותים הרפואיים. טעויות אלו, יכולות פעמים רבות להוביל לנזקים רפואיים חמורים במידה שונה, בהתאם לגודל הטעות, לזמן בו היא נעשתה ולמצב המטופל. בהמשך הדרך, טעויות אלו יכולות גם להתגלות פעמים רבות ככאלו שניתן היה למנוע או במילים אחרות – רשלנות רפואית.
חשוב להבין שטעויות אלו, כמו טבען הכללי של טעויות, יכולות להיעשות על ידי כל גורם רפואי החל מטכנאי רנטגן, דרך האחות במיון, המיילדת בחדר הלידה ועד המנתח הראשי. בנוסף, הן יכולות להתרחש בכל תחום רפואי שהוא כמו בלידה, בניתוחים, בבדיקות שגרתיות ועוד.
מהם הגורמים שיכולים להוביל לתביעת רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית היא מושג שטומן בחובו גורמים שונים, תקנות מעורפלות, אזורים אפורים רבים והמון גורמים שונים שיכולים להוביל לתביעות – הנה כמה מהבולטים והנפוצים שבהם:
- שלב האבחון – שלב זה כולל בתוכו גם מצבים של אבחון שגוי של מחלה כלשהי בזמן שהמטופל סובל ממחלה אחרת, או לא סובל מאף מחלה כלל. בנוסף, שלב זה גם יכול לכלול חוסר אבחון מוקדם, כזה שהיה יכול למנוע נזקים רבים על ידי גילוי וטיפול מוקדם.
- שלב הטיפול – בדומה לשלב האבחון, גם שלב הטיפול יכול לכלול מצבים רבים של מתן טיפול שגוי לבעיה או מחלה הדורשת טיפול אחר, כמו למשל מתן תרופות לא נכונות למחלה. שלב זה יכול לכלול גם רשלנות בעת ניתוחים, לידות או בזמן כל טיפול רפואי אחר, או כאמור אי מתן טיפול כלל.
- היעדר הסברים או מידע – מצבים בהם ניתן טיפול ללא ידיעתכם או ללא מתן הסבר מספק, יכולים בהחלט להיות כאלה שיובילו לנזקים ולעילות לתביעות בנושא.
- היעדר הסכמה – הסכמה או אי-הסכמה לטיפול היא פעמים רבות המשך ישיר של מידע שלא הועבר בצורה מספקת למטופל או המטופלת. מצבים בהם ניתן טיפול ללא הסכמת המטופל, יכולים אף הם להוביל לתביעות.
איך טעויות אלו עלולות לגרום לנזק למטופל?
כמעט ואין זה משנה אם הטעות או הרשלנות התרחשה בזמן האבחון, הטיפול או מתן התרופות - ההשלכות הרפואיות של כל אחת מהן יכולות להיות הרסניות, משמעותיות, כאלה שיקח שנים רבות לתיקון ושיקום ואף כאלה שהנזק שנגרם ישאר לצמיתות. מידת הנזק והאופן בו הוא ישפיע על המטופל, יכולה להשתנות רבות בין הטעויות השונות. למשל, טעות בחוסר אבחון מום בזמן היריון, תוביל ללידת תינוק עם מום וכדומה. טעות במתן תרופות שלא תואמות את המחלה, יכולות להוביל להמשך הידרדרות המחלה והמצב הרפואי של המטופל, בנוסף לעוגמת הנפש והקושי שבהתמודדות.
בהתאם, ההשלכות המשפטיות של כל אחת מאותן טעויות יכולות להיות משמעותיות מאוד הן מבחינת הצוותים הרפואיים שהיו אחראיים על הרשלנות והן מבחינת המטופל או המטופלת ומשפחותיהם.
איך ניתן להוכיח רשלנות רפואית?
על פי ההגדרה הבסיסית ביותר, רשלנות רפואית מתרחשת כאשר מתבצעת סטייה ברמת הזהירות הסבירה והנדרשת. לכן, הדרך היחידה לזכות בתביעות מורכבות אלו היא להוכיח שאותה סטייה או חוסר זהירות – היא זו שגרמה לנזק שהגיע בעקבותיה. למעשה, כאן בדיוק מונח אחד הקשיים הגדולים ביותר בעת ניהול תביעות רשלנות רפואית מוצלחות - היכולת להוכיח את הקשר שבין הטעות לבין הנזק שנגרם.
אחד הצעדים שעל המטופל לנקוט כדי לממש את זכויותיו במקרה כזה ואולי אף הראשון מביניהם, הוא פנייה לאיש מקצוע כמו עורך דין רשלנות רפואית מקצועי ומנוסה. מצבים אלו כוללים לרוב התמודדות רפואית שהיא שלעצמה איננה פשוטה כלל, כך שתוספת של התמודדות משפטית מורכבת כל כך יכולה פעמים רבות להיות למעמסה כבדה מדי לכתפיים אזרחיות, במיוחד מול סוללות עורכי הדין של המוסדות הרפואיים שמנגד. לכן, ההמלצה הגורפת בנושא היא לא לעשות את הדברים לבד, אלא לפנות לייעוץ אצל עו"ד מומחה ובעזרתו בלבד להבין האם בכלל ישנה כדאיות להגשת תביעה.
--------------------
--------------------
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים שמגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום בו אתם בעלי זכויות יוצרים, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול משימוש בו שלחו למייל : info@isnet.co.il