מהו בטון מזוין ולמה הוא כל כך חשוב בענף הבנייה
23.09.24 / 12:41
הוא חזק במיוחד, עמיד בצורה יוצאת דופן והוא אחד מחומרי הבנייה הפופולאריים ביותר בעולם, אם לא הפופולארי שבהם. הכוונה, היא כמובן ללא אחר מאשר לבטון מזוין.
החל מגורדי שחקים, דרך בנייני מגורים ועד גשרים ענקיים – השימוש בבטון מזוין חוצה יבשות, אדריכלים, קבלני בנייה, פועלים ולמעשה כל מי שעוסק בענף הבנייה מזווית כלשהי.
אז איך הפך אותו חומר מרוכב לאהוב כל כך? מהן הסיבות שגרמו לו להיות כזה? וממה הוא בכלל מיוצר? כל מה שרציתם לדעת אודות בטון מזוין – במאמר הבא.
מהו בטון מזוין וממה הוא מורכב?
על אף שאנחנו מתייחסים אליו בעיקר בתור חומר גלם או מוצר אחד, הבטון המזוין מורכב למעשה ממספר חומרים שונים במבנה מסוים, אשר לכל אחד מהם תפקיד אחר ותכנון מקדים ועל כן, הוא נקרא חומר מרוכב. חומרי הגלם העיקריים המרכיבים אותו הם מוטות או רשתות פלדה וכמובן בטון. השילוב בין אותם חומרים, בנוסף לתהליך הייצור ולעיקרון המבני בשלבי הייצור מביאים לבסוף ליצירתו של אותו חומר עמיד, חזק, יעיל ונפוץ כל כך בענף הבנייה.
המוטות או רשתות הפלדה, מוסיפות לאלמנט המתיחה והחוזק הסופי. הבטון, הוא תערובת בפני עצמה שכוללת ערבוב של מלט, אגרגטים ומים. חשוב לזכור שלא מדובר בהמצאה חדשנית, שכן כבר לפני כ-2,000 שנים נמצאו עדויות לשימוש בו על ידי הרומאים, כשאלו בנו את האימפריה שלהם. מאז, עבר הבטון המזוין תהליכים ושדרוגים שהביאו אותו להיות יעיל ושמיש כל כך בפרוייקטים רבים בענף הבנייה.
כיצד הוא מסייע ביצירת מבנים יציבים ובטוחים יותר?
בתהליך ייצור בטון מזוין, השאיפה תהיה לעשות שימוש בכמות פחותה ככל הניתן של פלדה, שנחשבת לחומר גלם יקר יותר מבטון. עם זאת, על מנת לעמוד בתקנים המקובלים בארץ ובעולם קיים צורך להתבסס בתהליך הייצור על חישובים סטטיסטיים ועל כמות הפלדה ביחס לשאר החומרים.
הייצור המוקפד שלו, התכנון ושילוב החומרים שבו, גורמים לו להיות בעל מאפיינים של עמידת גבוהה בפני תנאים קיצוניים וכן מפני קור וחום, חוזק שמאפשר יציבות גם ברעידות אדמה וקשיחות שמסייעת לבניית מבנים צבאיים ופרויקטים אדריכליים בסדרי גודל שונים ומגוונים.
מהם השימושים הפופולאריים שלו בענף הבנייה?
לבטון מזוין יש שימושים רבים ומגוונים מאוד בענף הבנייה וניתן לומר שנעשה בו שימוש כלשהו כמעט בכל מיזם בנייה שקיים כיום, או לפחות ברובם. הנה כמה מהעיקריים שבהם:
- מבנים – כמעט כל מבנה מגורים ובניין לכל צורך שהוא בנוי כיום מבטון מזוין. אדריכלים רבים אוהבים את חומר הגלם הזה בזכות הגמישות שהוא מעניק להם ובזכות העמידות שלו לאורך זמן.
- שימושים צבאיים וביטחוניים – רבים מאיתנו מכירים מקרוב מבנים רבים שבנויים מחומר הגלם המוכר כמו למשל מרחבים מוגנים, מיגוניות, ממ"דים ביתיים, עמדות הגנה לחיילים (בטונדות), עמדות שמירה צבאיות (פילבוקסים) ועוד.
- תשתיות – בניית תשתיות צריכה פעמים רבות לעמוד באתגרים של תנאים קיצוניים, שימוש רב, אמינות וצורך לעמידות לפרקי זמן ארוכים. לכן גם בפרויקטים שונים במסגרת בניית תשתיות שונות, נעשה שימוש רב בחומר המרוכב.
- גשרים וסכרים – בזכות העמידות הגבוהה שלו והיכולת לעמוד בלחץ המים ובהתנגדות של משקל רב, הוא נפוץ מאוד גם במיזמי בנייה של גשרים גדולים, מאגרי מים, סכרים וכדומה.
מהן היתרונות בשימוש בבטון מזוין במיזמי בנייה?
העמידות והיציבות שלו, הן ממש לא הסיבות היחידות שבזכותן הפך חומר גלם זה לנפוץ ואהוב כל כך על פני גורמים שונים בענף.
הנה למשל כמה מהיתרונות הבולטים שמצויים בו:
- חיסכון לטווח הארוך – אמנם לא מדובר מלכתחילה בחומר הבנייה הזול ביותר, אך בהחלט לא גם ביקרים שביניהם. בנוסף, בעצם העמידות שלו לאורך זמן רב, נמצא חיסכון גדול לטווח הארוך שיש לקחת בחשבון הסופי.
- רב תכליתיות וגיוון – בטון מזוין הוא אחד הסיבות העיקריות לכך שאדריכלים רבים הצליחו להגשים לא מעט מהחלומות ומהחזונות שלהם, בעיקר את אלו המורכבים והמיוחדים יותר. החל מגורדי שחקים ועד מבנים מעוצבים ומרשימים אדריכלית, חומר הגלם הזה מאפשר גמישות וחופש עיצובי בו כל אדריכל חושק.
- עמידות לתנאים קיצוניים – שריפות, רעידות אדמה, יריות אקדח, חום קיצוני או קור מקפיא, בטון מזוין הוא אחד מחומרי הגלם היחידים שיכולים לעמוד מול כל כך הרבה תנאים שונים וקיצוניים ועדיין להישאר חזק, אטום ויציב מספיק.
---------------------
יש לכם סקופ? מצאתם טעות בכתבה? לחצו כאן להתחיל איתנו צ'אט בוואטספ
--------------------
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים שמגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום בו אתם בעלי זכויות יוצרים, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול משימוש בו, באמצעות הקישור כאן