"כיפת ברזל כלכלית"- גן יבנה תיכלל בתוכנית הסיוע של הממשלה לרשויות סופגות אש
01.08.14 / 17:05
המצב הכלכלי בארץ בעקבות מבצע 'צוק איתן' הולך ומחמיר. עשרות אלפי עסקים עומדים תחת סכנת קריסה, חוק
המצב הכלכלי בארץ בעקבות מבצע 'צוק איתן' הולך ומחמיר. עשרות אלפי עסקים עומדים תחת סכנת קריסה, חוק 0% מע"מ שונה אמש והריבית הורדה על ידי נגידת בנק ישראל לשפל חסר תקדים. אמש התכנסה וועדת הכספים לדיון מיוחד בו השתתף גם ראש המועצה, דרור אהרון
גן יבנה תחת אש
ניתן להרגיש שהמצב הכלכלי המתוח משפיע גם על יישובנו הקטן. המועצה מוציאה בכל יום פעילויות הפגה ברחבי הארץ ומספר מיגוניות חדשות הוצבו ברחובות. העסקים היישובים אשר ממילא אינם מצליחים לשמור על יציבות כלכלית ורבים מהם אף נסגרים (לכתבה המלאה לחץ כאן) נפגעים דרסטית מהמבצע. עסקים רבים יצאו במבצעים והנחות ואף בהצהרות על משלוחים חינם, רק בכדי לשמור על מחזור עסקים סדיר.
את שיראל אקנין, עובדת בסניף של פיצה 'דומינו' בגן יבנה, פגשנו בזמן המשמרת. כששאלנו אותה האם מרגישים שינוי בעקבות המבצע חייכה וענתה- "תסתכל סביבך. אם אנחנו מצליחים לדבר בלי שיפריעו לנו, סימן שיש שינוי".
הסניף אכן היה ריק ברובו ושיראל ביקשה להוסיף- "פחות ילדים מגיעים לסניף ויש לקוחות פה ושם, אין את עומס העבודה שאנחנו רגילים לו. אני מניחה שכמות המשלוחים נשארת דומה כי ההורים נשארים בבית ומבשלים לילדים. יש אפילו שליחים של הפיצה שלא עובדים בגלל המצב, ההורים פשוט פוחדים עליהם".
שמעון אגליהו, בעל חברת נדל"ן ביישוב מספר- "מרוב ששקט ואין שיחות אני בודק אם הפלאפון שלי לא כבוי."
בוועדת הכספים שהתכנסה אתמול ובה השתתפו חברי הכנסת אריאל מרגלית, יצחק כהן, יעקב ליצמן ואליעזר שטרן, היה דיון מיוחד אשר נמשך עד לחצות. דרור אהרון כתב- "פנינו לחברי הוועדה וביקשנו שגם גן יבנה תיכלל בדיון ובהמלצה. בדיון בו השתתפתי יחד עם חבר המועצה עוגן התקבלה החלטה לאשר את אשדוד, אשקלון וגן יבנה במסגרת התקצוב". הוא הוסיף "זהו צעד גדול כדי לתת הכרה לעסקים, למפעלים ולתושבים".
אנו שמחים על כך שתקציב החירום אושר ליישובנו אשר נמצא תחת איום הרקטות, ומקווים שהשימוש בו יסייע לכלל התושבים- מהצבת מיגוניות ופעילויות הפגה אשר מתקיימות בכל יום ועד לסיוע כלכלי במקרה של נזקים עקב הרקטות על היישוב.
צוק איתן והשפעותיו הארציות
על פי הנתונים המעודכנים, השווי של יום במבצע צוק איתן עומד על 150-190 מיליון שקלים, כך שעד כה, אנו מדברים על מבצע בסדר גודל של כמה מילארדים. עשרות אלפי חיילים גויסו בצו 8 ועזבו את משפחותיהם ואת עבודתם, מאות אלפי הורים נשארים בבית על מנת לטפל בילדיהם בעקבות ביטול הפעילויות והקייטנות לקיץ, וכבר אין מילים לתאר את הנזק הכלכלי אשר נעשה לבעלי העסקים בדרום. על כך יש להוסיף את עלות הציוד הצבאי, את פעילויות ההפגה בערים השונות, את הצבת המיגוניות החדשות ברחובות ואת הנזקים הנגרמים בשל ירי הרקטות. בנוסף לכך יש לזכור את האירוע החריג מהשבוע שעבר, בו שמי ישראל, נמל התעופה בן-גוריון, נסגר בשל רקטות בסמוך, אירוע ראשון מסוגו אשר גרם לביטול הטיסות של כמעט 30 חברות בינלאומיות, ולהפסדים של מילארדי דולרים.
נגידת בנק ישראל הודיעה אמש על הורדת הריבית ברבע אחוז, וכעת הריבית עומדת על 0.5% בלבד, שפל חסר תקדים אשר אירע לפני 5 שנים, בזמן המשבר הכלכלי העולמי. בנוסף, לאחר דרישות של חברי וועדת הכספים שהוצגו בפני שר האוצר, שונה חוק 0% והוא יפעל ב7 השנים הבאות. אפילו מחירי הדלק הורדו ב22 אגורות לליטר.
יש לזכור כי על פי הממשלה ומשרד האוצר, 'צוק איתן' עדיין מוגדר כמבצע ולא כמלחמה ומשום שדבר לא נעשה בעניין, החוקים בנוגע להשלמת המשכורות להורים אשר נעדרים מעבודתם בשל הצורך להיות עם ילדיהם נשאר מבוטל. החוק, אשר עתיד לצאת בימים הקרובים, ייתן מענה לכלל ההורים הללו. על פיו, במידה ורק אחד מההורים נשאר בבית לשמור על ילדיו אשר צריכים להיות מתחת לגיל 14, אז יקבל פיצוי כספי.
השונה במבצע זה מהמבצעים האחרים ברצועת עזה, הוא העובדה שכעת, כלל המדינה נמצאת תחת איום הרקטות. אף על פי שהאזעקות אינן נשמעות בתדירות גבוהה כפי שנשמעות בדרום הארץ, המצב המתוח נמשך בכל הארץ. יובל אברהם, עובדת במסעדה במתחם 'בילו' כתבה לנו- "אנשים עדיין פוחדים לבוא, בכל משמרת שלי יש 2 אזעקות. כמעט ואין עבודה וגם אין הכנסות". אברהם מספרת, "גם אין משמרות לעובדים. אנשים לא רוצים באמצע האוכל לקום ולרוץ לממ"ד כי חוזרים והאוכל קר".
לדברי איתמר שמעוני, ראש עיריית אשקלון, יש בעיר יותר מ4,000 עסקים שנמצאים בסכנת קריסה. "אני גם לא יודע מי יחזיר את כל שעות העבודה של העובדים שלא הגיעו לעבוד במפעלים באזור התעשייה".
עיריית אשקלון תקצבה נכון לאתמול את מצב החירום ב20 מיליון שקלים אשר הושקעו בהפעלת קייטנות בתוך מקלטים כשנסגרו בתי הספר ולעובדי מועצה (אלף במספר) אשר עובדים סביב השעון.
יחיאל לסרי, ראש עיריית אשדוד, אומר כי כל יום לחימה מבחינת העיר עולה חצי מיליון שקלים. "בעיר מפעילים ילדים ב120 מקלטים, ומדי יום יוצאים כ-100 אוטובוסים בהם 4,000 בני נוער בקירוב למופעי תרבות, מוזיאונים ופארקי מים."
---------------------
יש לכם סקופ? מצאתם טעות בכתבה? לחצו כאן להתחיל איתנו צ'אט בוואטספ
--------------------
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים שמגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום בו אתם בעלי זכויות יוצרים, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול משימוש בו, באמצעות הקישור כאן