החיים מפתיעים את כולנו: טיפים להנגשת הבית לאנשים בעלי מוגבלויות
24.02.17 / 13:23
החיים הם דינאמיים ועלולים להפתיע את כולנו במידה מסוימת, בשלב כזה או אחר. ישנם מצבים המצריכים שינוי או התאמה מחדש של סביבת המגורים והמרחב הפרטי. גיא מחוי, בעלים של חברת השיפוצים GMCompany, משתף אותנו בעקרונות מרכזיים בהנגשת הבית לאדם בעל מוגבלות.
הסיטואציה בבית השתנתה ואחד מבני המשפחה הפך להיות בעל מוגבלות?
בתהליך ההסתגלות למצב החדש והתמודדות עם טיפולים רפואיים, ישנו צורך דחוף להתאים את הבית למצב החדש שנוצר, כדי לאפשר איכות חיים ונוחות בסביבה הביתית.
לעיתים עומדים בפני השאלה – האם נכון לעבור דירה או לשפץ את הבית ?
כיום ניתן לבצע התאמות מדויקות בבית על מנת להנגיש ולהקל על בעל המוגבלות שזקוק לנוחות. כל מקרה מצריך שיפוץ והנגשה מותאמת למקרה הספציפי של בעל המוגבלות.
לגיא מחוי, בעלים של חברת השיפוצים GMCompany, המומחית בהנגשת הבית, יש לא מעט ניסיון בתחום, והוא ראה לנכון לשתף אותנו בידע, לקראת יום המעשים הטובים שיתקיים בחודש הבא.
בבואנו לבדוק דירה או בית המצריכים הנגשה לבעלי מוגבלויות, אנו בודקים אילו התאמות ניתן לבצע. יש למדוד את גודל הדירה, גודל חדר הרחצה ורוחב הפתחים. על-פי הנתונים הללו מתאימים את השיפוץ המונגש.
דלתות
דלת ממ"ד- ניתנת להרחבה באמצעות ניסור קירות בטון בחדר הממ"ד, פירוק המשקוף ובניית משקוף חדש.
דלת הכניסה ללובי בבניין קומות- מוסיפים שיפוע ביציקת בטון ומרצפים.
דלת כניסה בבית פרטי- אפשר לפתוח פתח נגיש נוסף מסביב, או שביל עם ירידה לכיוון הכניסה והדלת.
מנעולים לדלתות- ניתן לפתוח את הדלת בעזרת מנעולים חשמליים עם שלט רחוק או אפליקציה. יש אפשרות להתקין דלתות הזזה מיוחדות שמאפשרות פתיחת הדלת ללא שימוש בכוח.
שירותים ומקלחת
דלת שירותים- צריכה להיפתח לכיוון חוץ, ברוחב מינימלי של 90 ס"מ, זאת על-מנת ליצור מרחב מספיק לכיסא גלגלים. הפתיחה החיצונית נועדה למצב בו האדם נופל או זקוק לעזרה. במידה ואין פתח הפונה לחוץ החדר, יש לשבור את הקיר ולהרחיב את פתח הכניסה.
בשירותים- על האסלות להיות ממוקמות כ- 70 ס"מ מהקיר, כדי לאפשר כניסה של אדם עם כיסא גלגלים. לאסלה יש ידיות אחיזה מתרוממות שמתווספות ע"י איש מקצוע, אין צורך להחליף את הכל, כשרוצים לשבת מורידים את הידית וכל המשקל נתפס על ידית האחיזה ומתרומם.
אמבטיה רגילה- מפרקים ובונים מקלחון עם כסא ישיבה אליו עוברים מכיסא הגלגלים.
חדר האמבטיה- פתח הדלת חייב להיות ברוחב של ל 90 ס"מ ומעלה. בנוסף הדלת צריכה להיות דלת הזזה או דלת הנפתחת החוצה מטעמי בטיחות. המקלחת צריכה להיות בגודל מינימלי של מטר ו20 ס"מ. יש בעלי מוגבלויות שמתקלחים על כסא הגלגלים ויש שמותקן להם כסא מותאם במקלחת.
ההתאמה בחדר האמבטיה היא ביחס לגובה של האדם בעל המוגבלות- לאדם בגובה 1.70 נדרשת הגבהה בחדר האמבטיה שנעשית באמצעות יציקת בטון בריצפה. לילד או לאדם בגובה 1.40 נדרשת יציקת בטון נמוכה יותר.
הנמכה של הכיור או האסלה בהתאמה לצרכי הנכה חשובה מאד.
למוגבלי תנועה שמסוגלים לעמוד ניתן להתקין מאחזי יד. כל גבהי הברזים, הסבון ועמדת המקלחת צריכים להיות מותאמים לגובה הרצוי והריצוף כמובן מונע החלקה. הכיור נגיש וחלקו העליון כ75 ס"מ וגובהו התחתון כ65 ס"מ. ידיות הברז העדיפות הן מהסוג של ידיות מנוף. ידיות אחיזה אלו מותקנות בצד ימין ובצד שמאל בהתאם לגובה הנדרש.
ניתן להתקין דלת אקורדיון הניתנת להזזה הצידה בקלות.
מטבח
על המטבח להיות מאובזר במשטחים נמוכים המאפשרים גישה למגירות באופן בו ניתן להגיע תחתן עם כיסא גלגלים. חשוב להקפיד על גישה נוחה לכל המגירות.
ריהוט
חשוב ששולחן האוכל והשולחן המשרדי יהיו נגישים כך שהכיסא יכנס תחתם, בדרך-כלל בגובה של 65 ס"מ. לאדם שמוגבל בניידות ומתקשה לשבת, אך אינו נעזר בכיסא גלגלים, יש להקפיד על ריהוט עם מאחזי יד בגובה של 45-50 ס"מ.
מדרגות
במקומות בהם יש מדרגות ניתן להתאים מעלון.
ישנם שני סוגי מעלונים לבית: מעלונים אנכיים שכמעט זהים למעלית, ומעלוני מדרגות הדורשים מעקה וקיר חזק לתמיכה.
---------------------
יש לכם סקופ? מצאתם טעות בכתבה? לחצו כאן להתחיל איתנו צ'אט בוואטספ
--------------------
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים שמגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום בו אתם בעלי זכויות יוצרים, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול משימוש בו, באמצעות הקישור כאן