ממשלת ישראל מתחילה להיזהר מההשקעות הסיניות בארץ - מה המשמעות לנמל אשדוד החדש, לדרך המשי ולעיר אשדוד?
26.05.20 / 16:41
כפי שפרסמנו שוב ושוב (6 פעמים מ2014) כאן באשדוד נט - על הסכנה של ההשקעות הסיניות האדירות בישראל בעידוד ובשליטה של הממשלה הסינית, האמריקאים מזהירים עכשיו את ישראל שהתשתיות שלנו נשלטות ע"י המוסד הסיני. נראה שרק עכשיו מדינת ישראל מתחילה לחשב מסלול מחדש - ממצב של פתיחת דלתות לרווחה לברקסים ובדיקות של השב"כ הישראלי.
היום התפרסם כי חברת ענק סינית לא זכתה במכרז התפלה הגדול בעולם שהוציאה ישראל... ולא במקרה.
מה יהיה עם דרך המשי שהעיר אשדוד אמורה להוות שחקן משמעותי בו?
האמריקאים - " פרוייקט התשתית הסיני 'דרך המשי' הוא לדעתנו מלכודת מוות. אם העסקה טובה מדי בשביל להיות אמיתית אז יש סיבה לזה".
מנגד יתכן מאוד שהסיבה האמיתית שמלחיצה את האמריקאים היא העובדה ש"דרך המשי" הסינית תהפוך אותה לכלכלה החזקה בעולם, לאימפריה של ממש כשכל הדרכים מובילות אליה
בשנים האחרונות הסינים השקיעו סכומי עתק בישראל כמה שנותח על ידנו במספר כתבות כהשתלטות הסינים על המשק הישראלי - כמהלך אסטרטגי ארוך טווח, ומאז הכתבות שפרסמנו כאן הם המשיכו להשקיע בישראל (בעידוד ממשלת סין) .
חלק מההשקעות היו נדיבות מידי, המחירים טובים מידי, הלהט גדול מידי. המחיר שהסינים הציעו להקמת הנמל החדש (הנוסף) באשדוד היה נמוך בפער מאוד משמעותי מהגופים הענקיים האחרים שהשתתפו במכרז. והם אכן זכו.
לפי ההערכות, ההשקעות הסיניות בישראל מסתכמות בכ-50 מיליארד שקל. הסינים זכו עד היום במכרזים רבים בישראל ובהם נמלי אשדוד וחיפה, הרכבת התחתית בתל-אביב, מנהרות הכרמל וקו הרכבת עכו-כרמיאל. חברה סינית רכשה את הבעלות על חברת תנובה ועוד .
בנוסף הם משקיעים בענפי ההייטק והסייבר, בחברות תקשורת ועוד עסקאות לא מעטות שלא התפרסמו לציבור הרחב.
כמו כן הם תרמו ויצרו שיתופי פעולה עם הטכניון וגופים אסטרטגים רגישים המחזיקים בידע עצום.
לפני שנכנסו בכל הכוח לישראל הם אירחו את ראש הממשלה ורעייתו כמלכים בסין ולפניהם בכירים בעלי השפעה בממשלה.
והסינים ניסו גם להתמודד על רכישת חברות ביטוח בישראל וגופי השקעה השולטים בפנסיות של כולנו, אך הם נבלמו על ידי המפקחת על הביטוח.
כשהאמריקנים הבינו את עוצמת ההשקעות הסיניות בישראל, הם נבהלו. בעיקר מהמעורבות הגוברת של הסינים במכרזי תשתית לאומית ולחצו על ישראל לרסן אותה. בשבוע שעבר הגיע לישראל בבהלה מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו, לפגישה דחופה עם ראש הממשלה במיוחד לנושא זה.
הטענות של ארה"ב שסין פועלת לריגול באמצעות חברות שנמצאות תמיד בשליטה של הממשלה שלהם. האמריקאים טוענים שהשקעות אלו מאיימות על ביטחונה של ישראל.
בישראל הייתה מחלוקת בין הגופים השונים כיצד להקים מנגנון כזה. מצד אחד ישראל מעוניינת בהשקעות סיניות, אך מנגד יש לשמור על האיזון ולמנוע פגיעה בתשתיות לאומיות.
בעקבות הלחץ האמריקני, הקבינט המדיני-בטחוני אישר בחודש אוקטובר האחרון הקמת מנגנון שבראשו יעמוד משרד האוצר, שיפקח על השקעות סין במשק הישראלי כדי להבטיח מניעת פגיעה בביטחון הלאומי של ישראל.
בשנים האחרונות היה השב"כ מעורב לא פעם בהחלטות הנוגעות למכירת נכסים כלכליים ישראליים לא "ביטחוניים" לידיים זרות. ברוב המקרים המליץ השב"כ שלא למכור נכסים כאלה לסינים, לעיתים תוך עימות חריף עם משרדי החוץ והכלכלה.
בשב"כ רואים בסין גורם עם פוטנציאל גבוה של ריגול. כך, למשל, נבלמו הניסיונות של "בנק אוף צ'יינה" להקים סניפים בישראל במגמה להשקיע בחברות הייטק ישראליות. נבלם גם הניסיון הסיני לרכוש חברות ביטוח, כמו הפניקס וכלל ביטוח, ובתי השקעות כמו מיטב דש.
בישראל, כמו בכל גופי הביון בעולם, יודעים ש"המוסד" הסיני, ה-MSS, מסבסד חברות סיניות כדי שיחדרו למרכזי מידע וידע. המוסד הסיני מפעיל שתי יחידות - 40־APT ו־10־APT, העוסקות בתקיפות סייבר בדגש על טכנולוגיות ימיות מערביות מתקדמות.
הגופים הללו מופעלים מול הצי האמריקני, מה שהגביר את החשש בוושינגטון מהחדירה הסינית לישראל והביא את האמריקנים להתנגד לעסקאות בין ישראל לסין.
השיא היה בביקורו הפתאומי של מזכיר המדינה מייק פומפאו, שהגיע לפני שבועיים לישראל לביקור בן שמונה שעות, שבו העלה בפני נתניהו את דאגתה של ארה"ב מהמשך המעורבות הסינית במכרזי תשתית.
דוברת מחלקת המדינה, מורגן אורטגוס, הזהירה בתדרוך לכתבים ישראלים:
"הזהרנו את החברים שלנו בעולם וקראנו להם לבדוק טוב טוב את ההשקעות שהסינים עושים. פרוייקט התשתית הסיני 'דרך המשי' הוא לדעתנו מלכודת מוות. אם העסקה טובה מדי בשביל להיות אמיתית אז יש סיבה לזה.
בארה"ב יש מנגנון לבחינת השקעות בינלאומיות שעלולות להשפיע על הבטחון הלאומי שלנו ואנו מקווים שמדינות בעולם, כמו ישראל, יבחנו את ההשקעות האלה בצורה יותר יסודית.
אנו בודקים גם השקעות סיניות בארה"ב. הממשל הזה לוקח את האיום הזה ברצינות. חברות סיניות שהם חלק מהסייבר, אינטרנט, טלפון, וכל דבר שנוגע לתשתיות קריטיות ישראליות ואמריקניות, כל דבר שנוגע לביטחון הלאומי, חברות אלה הן לא כמו חברות בורסאיות אמריקניות או ישראליות, הן לא חברות חופשיות. הן קשורות למפלגה הקומוניסטית".
ההשקעות הסיניות המתוכננות באשדוד:
בכניסה הדרומית לעיר, הם יבנו שני מגדלי סחר בינלאומי, בני 60 קומות כל אחד, ועוד 5 בניינים בני 22 קומות. מיועד לחברות הייטק בינלאומיות שיגיעו לאשדוד.
עודפי ההון העצום של סין ועודף כושר היצור שלה החסר תקדים, הובילו אותה לתכנן את דרך המשי החדשה שתאפשר להם להניח ליד ורגל ביבשות ומדינות באמצעות פיתוח תשתיות, הלוואות למדינות ועוד, מה שישרת את כלכלתה בעתיד ויהפוך אותה לאימפריה הגדולה בעולם.
מאחר שרוב המסחר הגלובלי עובר דרך הים, רבות מההשקעות הראשוניות של היוזמה היו בנמלים וערי נמל.
"דרך המשי החדשה״ משרתת את החזון של של סין להוות מרכז עולמי חדש.
אם היוזמה תצליח, היא תחבר מחדש את אירופה ואסיה כגוש כלכלי אחד, הנמתח מהאוקיינוס השקט עד האוקיינוס האטלנטי.
היא תהפוך את מרכז אסיה מאזור בלתי ניתן למעבר, מה שבמשך אלפי שנים ניתק בין מזרח אסיה לאירופה, למרכז תחבורה שוקק.
סחורות סיניות יזרמו לאורך אסיה אל אירופה, בעוד נפט וגז יזרמו מהים הכספי והמפרץ הפרסי לסין.
התנועה של סחורות, משאבים וכסף תהיה כולה מרוכזת מסביב לסין, שתהנה מגישה נוחה יותר לכלכלות לכל אורכה של אירו-אסיה.
כמו האימפריה הרומית בזמנה, סין תדאג שכל הדרכים יובילו לבייג׳ין.
אולי זו הסיבה האמיתית שכל כך מלחיצה את האמריקאים?
הכתבות שפרסמנו באשדוד נט על ההשתלטות הסינית בארץ:
19/12/2018 הסינים רוצים יד ורגל באשדוד - טוב או לא לאשדוד?
22//08/2016 - הסינים ממשיכים במסע השתלטות על הכלכלה הישראלית
3-6/1/2016 - כך הסינים משתלטים על כלכלת מדינת ישראל
5/3/2015 - הקשרים המדאיגים בין החברה הסינית שתבנה את נמל אשדוד לבין איראן
19/02/2014 - תחקיר: הסינים בתהליך השתלטות על הכלכלה הישראלית, להערכתנו, יזכו גם בהקמת הנמל החדש באשדוד
---------------------
יש לכם סקופ? מצאתם טעות בכתבה? לחצו כאן להתחיל איתנו צ'אט בוואטספ
--------------------
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים שמגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום בו אתם בעלי זכויות יוצרים, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול משימוש בו, באמצעות הקישור כאן