עוברים חופשה מדהימה עם הילדים בחו"ל
21.07.16 / 10:43
חופשה עם הילדים שונה מאוד מחופשה כזוג, בטח ובטח מחופשה כרווקים. אם פעם זרקנו כמה פריטים למזוודה ומה שלא זרקנו היה עוד יותר מבורך כי נשאר יותר מקום לקניות, אז עם הילדים, לא רק שאנחנו מעוניינים לארוז את כל הבית, אלא שתוך כדי נסיעה לשדה, אחרי שכבר ארזנו אותו, אנחנו מתחילים להזיע בדאגה בגלל כל מה שנדמה לנו ששכחנו שם. ובואו לא נזכיר את תיק התרופות שמתאים יותר להתמודדות מול גרילות בשטח אויב ובטח לא לחופשה משפחתית מרעננת. אז מאיפה מתחילים?
מההתחלה! לפני שמתכננים חופשה משפחתית רצוי וכדאי לשתף את הילדים במה שאפשר.
קיבעו זמן שמתאים לכולכם וערכו ישיבה משפחתית כשאתם כבר סגורים עם פרטים בסיסים לחופשה מעין תוכנית מסגרת או כמה תוכניות שונות כבסיס לדיון ומשם כדאי להתחיל.
באופן עקרוני, שיחה משפחתית קבועה כל פרק זמן, היא דרך נהדרת לשיפור יחסים ולטיפוח הקשר והקרבה בין בני הבית כל עוד היא מתקיימת עם המון כבוד הדדי וכבוד לדעות ולרצונות השונים של כל אחד מבני המשפחה, וכשיש לנו פרויקט משפחתי משותף אז על אחת כמה וכמה.
ראוי שנקיים שיחה בפורום המשפחתי המלא, בה כל אחד יוכל להשמיע את דברו, כשלנו המבוגרים בשיחה, יש את זכות ההחלטה הסופית גם בזכות עובדת היותנו המוציאים לפועל וגם מעצם היותנו המממנים של הטיול הזה.
אז במה משתפים? ככול שהילדים גדולים יותר, קל יותר לשתף אותם בתכנון המסלול, בבחירת אטרקציות מתאימות, בבחירת מקומות הישיבה במטוס, מי ישב עם מי וכיוצא באלה. שיחה כזו גם תאפשר לכם למצוא את שביל הזהב או לפחות את השביל המיטבי כאשר יש פער בגילאי הילדים או בתחומי התעניינותם. דרך שיחה מכבדת, תוכלו למצוא ביחד אופציות מעשיות להתמודד עם הפער ולהעלות רעיונות כמו התפצלות או הנאה משותפת ומציאת עניין למרות השוני.
שיחה משפחתית היא גם זמן מצוין לעשות תיאום ציפיות לטיול. מה הכוונה? תיאום ציפיות מאפשר לכם להגדיר את קצב הטיול, את המטרות שלו (כמו איזה סוג של טיול זה הולך להיות: בטן-גב, טבע, תרבות, ארכיטקטורה או קניות) ולאפשר לילדים להיערך אליו בהתאם.
תיאום ציפיות זה דבר הכרחי מפני שלכל אחד מאיתנו יש תסריט שונה, פרשנות שונה למציאות הקיימת (במקרה שלנו הטיול), לכל אחד יש נקודת מבט ייחודית וכל עוד לא ביררנו מה היא בנוגע 'למה הולך להיות לנו בטיול' - כל אחד בטוח שלאחר יש לפחות תסריט דומה לשלו אם לא בדיוק אותו תסריט.
נקודת המבט הייחודית שיש לכל אחד מאיתנו מאפשרת מגוון רעיונות חדשים ומקוריים כשאנחנו פנויים וערוכים לקבלם, אך כשזה מגיע בהפתעה, באמצע טיול, כשבראש שלי הולך להיות משהו אחר לגמרי, הדרך מכאן לאכזבה ותסכול מאוד קצרה והסובייקטיביות מהווה גורם מפריד ומרחיק.
לעומת זאת, כאשר עושים תיאום ציפיות עם הילדים, הם מרגישים שותפים לתהליך וייקחו הרבה יותר אחריות במיוחד כשהם מרגישים שהציפיות שלהם נלקחים בחשבון. חשוב לדאוג לביטוי של כולם גם של הילד הקטן ביותר. חשוב שאף דעה לא תתמוסס בגלל דעת הרוב, כלומר שאף ילד לא ישב בתיאום כשהוא מתאים את עצמו לשאר כי זה לא מחזיק מים.
עוד דבר חשוב שניתן לעשות על מנת להפוך את החופשה למהנה היא לתת לכל ילד תפקיד משמעותי, תפקיד עם אחריות. ילדינו באים לעולם שבו הם נמצאים בעמדת פסיבית של מקבלים בעוד המבוגרים טורחים סביבם.
העולם שאליו הם מגיעים נוגד את ההתנהגות הטבעית שלהם – כלומר תתפלאו, הם דווקא מאוד רוצים ואוהבים לעזור, מאוד. הם רוצים להיות חלק ממעגל הטורחים סביב, כי בזכות העשייה הזו הם מפעילים את יכולותיהם ומגדירים את מקומם בתא המשפחתי תוך תחושה של שיווין ערך ומסוגלות.
אז אילו תפקידים יוכלו הילדים למלא בטיול? יש מגוון כל כך רחב של תפקידים לכל גיל שהם יכולים לקחת על עצמם כמו: לשאת את התיקים, להיות אחראי המים שמזכיר לנו לקחת מים לטיול ובדרך גם מזכיר לכולנו לשתות או האחראי מגבונים שנושא בתיקו מגבונים עבור כל המשפחה. בקיצור, הם יכולים לקחת על עצמם כל תפקיד שיגרום להם להיות משתתף פעיל, בעל אחריות שמאפשר תחושת חשיבות וערך - יעשה את העבודה. אז שתהיה לכם חופשה מהנה ותחזרו לשלום.
אורלי גאזי, בעלת מכון 'מגדלהור' להנחיה וייעוץ של שיטות חינוך פשוטות ומשנות חיים, להורים שחולמים על הורות מיטיבה אך מוצאים את עצמם מותשים ועובדי עצות.
התמחות מיוחדת בהנחיית הורים לילדים עם ADHD וADD
[email protected]
פלאפון 5325653 054
---------------------
יש לכם סקופ? מצאתם טעות בכתבה? לחצו כאן להתחיל איתנו צ'אט בוואטספ
--------------------
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים שמגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום בו אתם בעלי זכויות יוצרים, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול משימוש בו, באמצעות הקישור כאן