תאגיד המים "מי יבנה" , טוב או לא לתושבים?
21.11.13 / 01:13
תגובת מועצת גן יבנה - בפנים.
מאת: אמיר ברדה
מעוניינים לכתוב טור דיעה? כתבו לנו למייל: [email protected],
בעקבות מיילים רבים נבהיר שוב : טורי דעה אנונימים לא יקבלו במה.
שהחלטתי לכתוב מאמר דעה על תאגיד המים, חשבתי, מצד אחד יש הרבה נתונים יבשים שאינני מכיר, כמו למה בעצם מועצת גן יבנה מכרה לתאגיד מי יבנה את הזכות לספק את שרותי המים של הישוב? בכמה מכרה? מה התושבים מרווחים מזה אם בכלל? למה דווקא תאגיד מי יבנה נבחר? וכו'.. ומצד שני, איך שאני רואה את הדברים, המחדלים והתנהלות החרפתית של הרשות בהספקת שרותי המים לגן יבנה. לכן החלטתי להתמקד על הנושא השני.
כל סטטוס בנושא המים בקבוצות הפייסבוק השונות, גורר אחריו עשרות תגובות של תושבים המביעים אי שביעות רצון מתפקוד התאגיד. ברוב התלונות ראיתי שאנשים מדווחים על סכומי מים מופרזים, שנגבו מהם ללא הסבר או סיבה הגיונית נראית לעין. הרי לא יכול להיות שרחובות שלמים משלמים סכום מופרז. האם לכולם יש פיצוצים בצנרת בתחום השטח הפרטי? כמו כן, הרבה מהתלונות נגעו בנושא של הפסקות מים תדירות. והכי גרוע היו שטענו שהמים שיוצאים להם מהברזים צהובים!.
מכל הסטטוסים שהיו בנושא המים, לא ראיתי אפילו אחד שיאמר מילה טובה על התאגיד, וזאת נקודה חד משמעית מצד התושבים, המבעים באופן מוחלט חוסר שביעות רצון מתפקוד מתאגיד "מי יבנה". רוב התושבים כשמקבלים סכומים גבוהים, משלמים את החשבון בתקווה שזה היה "חד פעמי" או "טעות שלא תחזור". אבל לא זה המצב, הסכומים הגבוהים חוזרים על עצמם שוב ושוב. חלק אחר מהתושבים, הולכים לסניף התאגיד מי יבנה בגן יבנה לברר את מהות חריגת המים, שם נאמר להם שאפשר לבדוק את השעון מים וזה בתשלום כמובן, ואם ימצא שהוא אכן מקולקל יקוזז הסכום מהחשבון. או שנאמר להם לבדוק פיצוץ בצנרת בתחום שטח הבית הפרטי אחרי שעון המים, ואחרי שהם גם בודקים את השעון ורואים שהוא בסדר וגם בודקים את הצנרת ורואים שגם היא בסדר, אין להם אלא להישאר חסרי אונים. וישנם תושבים אחרים ,חלק קטן אך כזה שהחלט לא לוותר, לשאול ולהתעקש על מהות התקלה, ללכת למועצה לדווח על התאגיד, להגיש תלונות לרשות המים, להגיש תלונות למבקר המדינה\נציב תלונות הציבור.
הדרך השלישית היא היחידה בעיני, ומניסיוני, היחידה שפותרת את חיובי המים המופרזים. ביוני 2011 הוגש כנגד התאגיד תביעה ייצוגית ע"י תושבת גן יבנה. לטענת התביעה התאגיד הפר את חובתו וגרם בכך לבזבוז מים,היו שגיאות בחיובים ואפילו שיבושים בתכנון משק המים הלאומי, כמו כן היו שיבושים בתעריפי המים. התובעת ביקשה מבית-המשפט לחייב בשל כך את התאגיד להחליף את כל מדי המים שהגיע זמנם בתוך פרק זמן קצר, כמו כן ביקשה התביעה להשיב לצרכנים עודפי גביה בגין מדי מים שיימצאו לא-תקינים בבדיקה שתיערך במעבדה בלתי-תלויה. התקנה אומרת ומחייבת את התאגיד לבדוק ולכייל או להחליף את מדי המים, מידי שנתיים עד חמש שנים, לפי גודלו של מד המים. התאגיד הצהיר כי יחליף עד סוף ספטמבר את כל מדי המים בתחומי אחריותו,לתקופה של 5 שנים.
אני טרם ראיתי או שמעתי כל פעולה של החלפת שעון מים בישוב לצערי, ואני מתגורר כאן כבר שמונה שנים. עיקר הבעיה במדידות נובעת ממים שחוזרים דרך השעון וגורמים לסטייה משמעותית בין הנמדד לנצרך בפועל. תאגידי המים מסרבים להתקין שסתומי אל חוזר, בגלל שזה מעשיר את קופתן. למים יש נטייה לרדת ממקום גבוה לנמוך. יכול להיות מצב שבו מים שכבר השתמשנו בהם ועברו כבר את המונה פעם אחת יחזרו חזרה דרך המונה וייספרו שוב ושוב. כך למעשה נוצר מצב שאנחנו עלולים לשלם, בגלל מחסור בשסתום אל חזור, על מים שכבר שילמנו עליהם . תפקידו של שסתום אל חזור הוא לוודא כי מים שעברו פעם אחת את המונה לא יחזרו בחזרה, ולא יחייבו אותנו בעבורם מספר פעמים.
אין ספק שהצטרפות לתאגיד מי יבנה הייתה טעות אחת גדולה. שכן גן יבנה, ישוב בעל תשתיות טובות ויציבות מצטרפת לתאגיד שבבסיסו מנהל ומתחזק את העיר יבנה, שם התשתיות במצב הרבה פחות טוב מאשר בגן יבנה. איך שאני רואה את הדברים, הרווחים הנכנסים לתאגיד "מי יבנה", מהישוב גן יבנה, ישמשו לטיפול תחזוקה של התשתיות העייפות בעיר יבנה במקום לשרת אותנו. כנראה שתחזוקת המים בגן יבנה היא תמיד תהייה משנית בסדר העדיפות של התאגיד.
הפסקות המים החוזרות ונשנות כל פעם בישוב, מעידות על חוסר תחזוקה נאותה. לא יכול להיות שכל פעם מחדש אנחנו מודעים לפיצוץ מים שהתרחש ברחוב כזה או אחר, לא נראה שנעשה טיפול מונע או תחזוקה שוטפת. ועל המים הצהובים..אין מה להוסיף או להסביר, דבר כזה מחובתה של התאגיד לבדוק ולטפל מיידית.
אני חושב שכל תושבי גן יבנה יסכימו שאספקת המים תהיה זורמת (תרתי משמע) , לא צהובים ובעיקר לא יקרים. אני לא חושב שזה בקשה מוגזמת לבקש זאת בשלהי 2013 גילוי נאות : את חנוכיית שעוני המים אצלנו הציב הקבלן בתוך שטח פרטי של אחד הבתים, מהנדסי המועצה שבתחום אחריותם ותפקידם לבדוק חיבורים מוניציפלים לפני טופס 4, לא בדקו כמו שצריך את מיקומו של השעון, שכן הוא צריך לעמוד בשטח ציבורי ולא פרטי. וכשהיה פיצוץ בצינור המוביל לביתי בתוך שטח פרטי של משהו אחר, נבצר ממני לתקן את התקלה. למרות שמהנדס תאגיד מי יבנה מר יוסף שהיה נוכח במקום , ואמר לי שהוחלט להוציא את השעונים משטח הפרטי של השכנה,כדי שאוכל לסדר את הפיצוץ, הדברים לא היו נכונים וככה נשארתי אני ומשפחתי ארבעה ימים ללא מים.
טור דעה זה נכתב מאיך שאני רואה את הדברים בהתבסס על ניסיון ותוכן שקראתי במקומות שונים.
תגובת מועצת גן יבנה:
ביום שני השבוע התקיים דיון בוועדת הפנים של הכנסת בניהול ח"כ מירי רגב, בנושא תאגידי המים בישראל והאפקטיביות שלהם. הדיון התקיים בהשתתפות ראשי רשויות מכל רחבי הארץ, מנכ"ל מרכז השלטון המקומי שלמה דולברג, ונציגים של רשות המים, משרד הפנים ומשרד האוצר. מתוקף חוק תאגידי המים, הקימה המועצה המקומית גן יבנה את תאגיד "מי יבנה בע"מ" במשותף עם עיריית יבנה בשלהי יולי 2010.
ראש מועצת גן יבנה דרור אהרון אשר השתתף בדיון יחד עם סגנו וממלא מקומו, עו"ד סביון יניב, ביקש להציג את עמדת גן יבנה בפני הנוכחים. "רשויות שלא הקימו תאגידים עד אותה נקודת זמן הוגדרו כמפירות חוק", הסביר. "אנו מכבדים את החוק ועל כן פעלנו על פי דרישותיו. על רשויות מקומיות שלא הקימו תאגידי מים הטיל משרד הפנים בנוסף גם סנקציות כבדות. עם זאת, כפי שלמדנו לדעת בשלוש השנים האחרונות, המהלך של הקמת תאגיד לא היה מיטיב, בלשון המעטה, לא עם התושבים ולא עם הרשויות המקומיות עצמן. מחירי המים עלו במידה ניכרת והפכו להוצאה מכופלת עבור רשויות מקומיות שהפכו לצרכניות מים בגינם היו צריכים לשלם גם את העלות הגבוהה וגם את המע"מ. כך גם באשר לשירות לתושב ולרשות המקומית, ציין דרור.
ראש המועצה חבר לראשי עיריות ומועצות נוספים בהבעת עמדה נחושה וחד-משמעית בזכות פירוק תאגידי המים ככלל, והחזרת האחריות למערכות, לידיהן של הרשויות המקומיות. נציגי משרד האוצר ורשות המים הציגו עמדה מנוגדת, לפיה הקמת התאגידים הוכיח עצמו כמהלך מבורך בכל הרבדים. בסיכום הישיבה הוחלט לקיים דיון נוסף, בהשתתפות שר האוצר.
הגולש גדי מסר שיש גם עצומה בנושא : http://www.atzuma.co.il/meyyavne
ומה דעתכם בנושא?
כתבו לנו בתגובות פה או בדף הפייסבוק : https://www.facebook.com/Gan.yavnet *
---------------------
יש לכם סקופ? מצאתם טעות בכתבה? לחצו כאן להתחיל איתנו צ'אט בוואטספ
--------------------
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים שמגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום בו אתם בעלי זכויות יוצרים, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול משימוש בו, באמצעות הקישור כאן